Život v Jakubovanoch skúmajú zástupcovia charty európskeho vidieka

24.08.2005 Sabinov

Jakubovany 24. augusta (TASR) - Dovedna 20 zástupcov obcí z Holandska, Rakúska, Nemecka, Poľska a Izraelu privítali dnes v Jakubovanoch (okres Sabinov). Poča...
Jakubovany 24. augusta (TASR) - Dovedna 20 zástupcov obcí z Holandska, Rakúska, Nemecka, Poľska a Izraelu privítali dnes v Jakubovanoch (okres Sabinov). Počas trojdňového pobytu sa oboznámia so životom tamojších dedinčanov, zvykmi, kultúrou i ekonomickými aktivitami.

Ich karavána putuje 90 dní po nových členských krajinách Európskej únie (EÚ). Do Jakubovian, ktoré sú jedinou zastávkou na Slovensku, prišli z Podkarpatského vojvodstva v Poľsku. Ďalej majú namierené do Česka a Slovinska.
Vedúcim skupiny je Bert Kisjes z holandskej dediny Wijk aan Zee. Je tiež autorom iniciatívy, ktorej výsledkom je od roku 1999 Charta dedín – charta európskeho vidieka. Pre TASR tento samouk v češtine povedal, že v súčasnosti časť ľudí hľadá spirituálne zlato. To je, tvrdí, v živote na dedine. Vidiek je ústretovejší k spolužitiu. Tam sa podľa neho človek nemôže tváriť, že \"ten druhý neexistuje. V meste sa to dá, ale na vidieku nie, \" dodal.
Pre projekt získal podporu Európskej komisie. Po tom, čo v roku 2004 sa EÚ rozšírila, sa charta rozhodla zapojiť do tejto iniciatívy aj vybrané obce z nových členských krajín. Ako Kisjes uviedol, k Jakubovanom sa dostali vďaka informáciám zo slovenského veľvyslanectva v Holandsku. Starosta Jakubovian Anton Janičina hostí najprv zaviedol do starobylého rímskokatolíckeho kostola sv. Vavrinca. Verí, že vďaka tejto návšteve si obec s bezmála tisíc obyvateľmi pomôže. Ako naznačil, kolegovia z charty sa zaujímajú o život súkromne hospodáriacich roľníkov i o to ako znášajú na dedine dôsledky transformácie poľnohospodárstva.
 

Vyberte región